Att få skulder

8 Sep, 2011 by

Att få skulder är ingenting konstigt och det är inte i alla fall nödvändigtvis dåligt. Ett exempel där skulder faktiskt kan vara motiverade är när man studerar och på så sätt i framtiden förhoppningsvis kommer kunna få ett bra jobb och då betala tillbaka dem. Ett annat exempel som jag tycker är motiverande är att köpa hus. Det är inte många som har råd att köpa ett hus kontant utan då krävs det faktiskt att man  tar ett lån och därefter betalar av den lite åt gången.

Men det är dock alldeles för många som drar på sig skulder alldeles i onödan eller som tar på sig skulder som är alldeles för stora eller alldeles för dyra. Exempelvis kan vara att gå runt med ett kreditkort. Det är väldigt många idag som går runt och gör de flesta av sina inköp med ett kreditkort. varför vet jag inte. Men det som är lätt hänt när man handlar med pengar som inte är sina är att man handlar för mer än vad man har råd med. Det är många kreditkortsföretag som har räntefritt i 30 dagar eller något liknande.  Vad händer då när man en månad inte har råd att betala av hela ”skulden”? Jo du får helt plötsligt betala ränta. Och denna ränta är absolut inte någon bra ränta utan ligger ofta klart över ett vanligt banklån. Detta gör att de man köper blir mycket mycket dyrare än vad de först kostade. Och det blir även mycket mycket svårare att lyckas betala av desto oftare man ligger under sina tillgångar då skulden bara växer och växer och till slut så betalar man skulder med skulder.

Så det enda sättet att undvika skulder (som då inte kan vara väl motiverade) är helt enkelt att leva på de tillgångar man har. Därför så är det bättre att göra alla sina inköp med ett vanligt bankkort om det inte är så att det finns en bra anledning att använda sig av kreditkort. Det kan vara bra för företag att använda  men som privatperson finner jag det svårt att hitta några riktigt bra anledningar till att använda de.

Så helt enkelt, undvik att få skulder genom att hela tiden sköta din budget och följa denna så gott det går. Då undviker du överraskningar och du vet när du har råd att köpa lite nya lyxprylar. Det är alltid bättre att spara ihop till dessa än att låna ihop.