Att investera eller betala av lån?

17 Sep, 2011 by

Det är många av oss som sitter både på hus- och billån, kanske till och med andra krediter med ännu högre ränta. Och det är inget konstigt med det. De gör de flesta idag när de köper hus och bil. Men hur ska man göra då varje månad när lönen kommer. Ska man ta och betala av lånen eller ska man ta och investera pengarna i exempelvis aktier?

Detta är olika i fall till fall. Men kort och gått så kan man säga. Om man tror sig lyckas placera sina pengar i tillgångar som ger mer avkastning än vad  räntan på lånen är så gör det. Men kom ihåg att Du på dina vinster måste betala en kapitalskatt på 30%. Så om vi gör det lite enklare så kan vi säga såhär. Om du bara har bolån och du har en hyfsat okej ränta. så sätt en större del av dina pengar i till exempel aktier( såvida nu inte världsekonomin är så pass orolig som den nu är). Jag tycker dock att man hela tiden ska se till så att sin skuld minska så att lägga en viss del av pengarna på att minska skulden ser jag som en självklarhet om man vill känna att man har en stabil privatekonomi.

Nu är det dock så att ekonomin är väldigt instabil och börserna går upp ena dagen och ner den andra dagen. Då tycker jag att man istället kan betala av så mycket som man kan på sina skulder. Det ger en även lite lugn och ro om det senare skulle vara så att räntan höjs. Då kan man fortfarande känna att man klarar av att betala av på sina lån.

Är det så att man sitter på andra obetalda krediter så är detta högsta prioritet över allt annat.( om det inte är så att man har väldigt förmånlig ränta på dessa). För är det någonstans pengarna kan försvinna så är det på väldigt många smålån som man tagit genom att betala med kreditkort. Det är många som inte inser hur mycket dessa kreditlån faktiskt kostar. Likadant är det med snabblån eller sms lån.  Undvik dessa vad du än gör och om du har sådana just nu så betala av dem snarast.

I slutändan är det dock upp till var och en om dem ska investera eller betala av sina lån. Det finns en trygghet av att ha låga lån, men det kan också vara så att man i längden skulle tjäna på att investera sina pengar. Så det beror helt och hållet på vilken risk man gillar att ta när det gäller sin privatekonomi. Ta det beslut som passar dig och din situation bäst.