Att vara ekonomisk – mer än bara snål

7 Sep, 2011 by

Att vara ekonomisk är något som i längden alltid kommer att löna sig. Att ta och verkligen överväga om man verkligen ska köpa de där byxorna eller den där nya teven är något som ofta är väldigt svårt. Jag vill ju så gärna ha den nya teven. Men behöver Jag den verkligen. Jag ser alldeles för ofta, vilket jag inte är ensam om, att folk spenderar alldeles för mycket pengar på saker som de egentligen inte behöver. Och väldigt ofta så är detta även pengar som de själva inte har och tar det då på kredit. Detta måste vara något av det dummaste man kan göra ur ett privatekonomiskt perspektiv.  Att bara för en liten kortvarig lycka så lägger man mycket mer pengar en man tror, bara på grund av krediten. Jag har funderat många gånger och förstår bara inte hur folk tänker. Tänk om dessa personer hade valt att spara dessa pengar istället. Dels så hade de inte haft någon kontinuerlig utgift på grund av krediten. Dessutom hade de haft pengar att lägga undan och till och med kunnat investera.

Det är dock bara en av många saker jag finner konstigt. Dock den jag finner mest konstig. En annan sak jag vid flera tillfällen har undrat över är folk som klagar på att de inte har så mycket pengar. Då frågar jag mig själv flera gånger: ” vad har de gjort för att tjäna mer pengar då?”. För det är trotsallt inte speciellt svårt att tjäna några extra hundralappar. Och gör man då flera sådana här lite mindre grejer så kan man utan problem tjäna ytterliggare ett par tusen kronor extra i månaden. Och lever man tidigare så att man går precis +- 0 så går man ju nu ett par tusen plus beroende på hur mycket man försöker. Och likadant som jag nämnt tidigare. investerar man dessa så kommer man ganska snart ha en rätt så bra summa som bara fortsätter att växa.  gör man detta i ett par år bara så har man snart en ganska trevlig summa som man kan använda till semester och andra härligheter och som ändå fortsätter att växa.

Så då åter till mina tankar. Hur tänker folk då? Är det så att folk är alldeles för lata för att sticka ut eller är de så att folk skäms och att göra något extra låt säga klippa gräs eller något liknande kommer att göra så att folk pratar om dem och då undviker dem de? Jag tycker bara det är väldigt konstigt att folk klagar dag in och dag ut om att de har för lite pengar istället för att lägga all denna energi på att försöka komma på någon ide som faktiskt kan inbringa lite pengar till kassan.

För att tänka ekonomiskt innebär inte bara sparande. För det innebär även att hitta nya sätt att inbringa nya pengar och att på bästa möjliga sätt förvalta dessa surt förvärvade riksdaler. Så jag tycker att alla borde sätta sig ner någon gång då och då och fundera på om det inte finns några möjligheter för dem just nu att tjäna en liten extra slant. Det kan vara att ställa upp på undersökningar eller jobba en extra kväll i veckan eller vad som helst.

Så ta tillfället i akt och undersök dina möjligheter till att hitta nya inkomster