Bankernas höga räntor

30 Dec, 2011 by

Det har varit mycket liv de senaste veckorna på de stora bankernas höga räntor. Trots att riksbanken sänkte styrräntan så har bankerna kvar sina räntor på samma nivåer. Det är väl egentligen inte speciellt ovanligt att bankerna är väldigt snabba att följa med när räntorna höjs men sedan är otroligt dryga när det ska sänkas. Nu är det så att bankerna har extremt bra marginaler på sina utlånade pengar. Och jag tycker det är konstigt att det inte är mer konkurrens om kunderna där. De kanske vet att vi svenskar väldigt ogärna ändrar i sådant som är bekvämt såvida inte smärtgränsen överstigs. Det är helt enkelt inte värt att lägga ner tid på att byta bank. Det tycker jag förvisso är väldigt fel. Vi måste bli bättre på  att jämföra banker och ta det som är bäst för oss, även om det krävs en del tid ifrån en själv. Först då kommer bankerna att börja konkurrera om kunderna på riktigt. Ungefär som i hemelektronikbranschen.

Vi svenska är ganska säkra kort för en bank. De tar egentligen inga större risker. Vi får inte ta bolån som överstiger 85% av köpesumman och vi har väldigt ofta en stabil inkomst och betalar av på lånen stabilt varje månad. Sedan säger bankerna att det är ostabila tider och att krisen fortfarande hänger över oss. Men det betyder inte att det är vi som kunder som ska betala för det. Vi är som sagt fortfarande stabila och säkra kort för en bank.

Jag hoppas att alla ni läsare faktiskt jämför och åtminstone pressar er bank lite även om ni absolut inte har några planer på att byta. För gör ni inte det så kommer de med största sannolikhet att köra över er, och allas oss andra som inte gör  något åt saken, för eller senare.