leva snålt – spara pengar

14 Mar, 2012 by

Jag har på senaste tiden försökt att leva så snålt som jag bara kan för att se hur mycket jag kan skära ner på kostnaderna. Men om det är något som jag har märkt så är det att inte ta det till överdrift. De flesta skulle nog kunna skära ner en hel del på sina kostnader utan att de egentligen skulle märka någon egentliga skillnad på sin livkvalitet. Det skulle exempelvis kunna vara att köpa lågpris produkter i mataffären istället för motsvarande produkt där det kostar 4-5 kr extra bara för att det är av ett visst märke.

Men som jag skrev ovan så har jag testat att leva så snålt som jag bara kunnat den senaste tiden. Men när det går så långt att man lyckas spara 10 kr men då istället fått en betydligt sämre produkt eller fått cyklar 5 km extra så tycker jag inte längre det är värt det. Men jag hade som mål att försöka leva så snålt som möjligt och då skulle även dessa småpengar sparas in.

Ett av de första sakerna jag gjorde var att leta reda på mat som var väldigt billigt. Det gjorde att jag under denna period ätit en hel del blodpudding, bruna bönor,  makaroner och liknande. Och visst det går bra ett tag men man tröttnar otroligt snabbt och jag anser att mat ska njutas av.

Jag har under denna period inte åkt någon form av buss eller taxi utan om jag ska någonstans så fick jag ta cykel eller gå. I början är det jobbigare men om vädret bara var fint så mådde jag faktiskt bättre utav att cykla än att ta buss till jobbet. Så här sparades det en hel del pengar samtidigt som jag faktiskt fick ut något bra av det.

Utöver det så sänkte jag värmen i lägenheten en grad för att spara in på elkostnaden. Jag försökte även i övrigt att vara elsmart och att släcka lampor och elektronikapparater när jag inte längre använde dessa.

I det stora hela så gick det klart över förväntan och lyckades spara ett antal hundralappar på två veckor. Dock så anser jag att det inte är värt pengarna man sparar bara på att äta billigt. Man måste variera maten även om en hel del av mina favoriträtter kostar en del. Det jag skrivit ovan är bara exempel på saker jag testat på under veckorna  men är det någon som har något tips på hur man kan leva snålt utan att det är jobbigt så får ni gärna tipsa