spara först eller spendera först

6 Maj, 2013 by

Man lär sig en hel del genom att diskutera sparande eller ekonomi överlag med andra. Och en av de sakerna som jag har lagt märke till är att en del tar sin ekonomi väldigt seriöst och varje månad lägger undan en fast summa medans andra bara spara pengar om det är så att de har någonting över. Och det är här jag har märkt en hel del skillnader om hur folk spenderar sina pengar överlag.

Spara först

Det är väl just detta alternativ jag förespråkar mest. Om man väljer att lägga undan en viss summa varje månad som bara går till sparande så behöver man inte tänka mer på det utan kan spendera pengarna efter hand. Då behöver man bara se till att klara alla utgifter med de pengarna man har på kontot. Är det så att man inte orkar göra en budget så är detta ett utmärkt sett att se till att man åtminstone låter en liten de av sin inkomst gå till sparande för framtiden.

Spendera först

Det andra alternativet då att man spenderar först och har man något över i slutet av månaden så låter man det gå till sparande. Detta är ett enligt mig väldigt dåligt sätt att spara pengar på. Just därför att man vanligtvis spenderar mer när man har mycket pengar på kontot. Detta gör att oavsett hur mycket man tjänar,så länge vi räknar en normal lön, så har man väldigt lite pengar på kontot i slutet av månaden som kan gå till sparande. Nu talar jag givetvis efter mina egna erfarenheter och observationer. Det finns säkert folk som håller stenhårt i sina pengar och sedan lägger undan stora summor i slutet av månaden. Men jag tror att det är extremt få som håller så hårt i sina pengar.

Gör en budget istället

Hela detta problem handlar självklart om hur bra koll man har på sina pengar. Så är det så att man har en budget och följer denna väl så försvinner mer eller mindre hela problemet med att spara först eller spendera först. För då bör man ha så bra koll att man vet hur mycket som ska gå till mat och hur mycket som ska gå till nöje så att det inte ska spela någon roll hur mycket pengar man har på kontot.