Vad kan vi lära oss utav ekonomiska kriser

19 Aug, 2011 by

Vad kan vi lära oss utav ekonomiska kriser

Det finns mycket att lära utav ett sådant pass ostabilt ekonomiskt klimat som vi har nu. vi har nu på ett fåtal år drabbats utav två större dippar och framtiden är fortfarande oklar. Men vad kan vi då lära oss rent privatekonomiskt av sådana här kriser?

En av de absolut självklara sakerna är att när saker och ting händer så går det fort. Det går bara att kolla på gårdagens dipp på över 6%. Men även under en lite längre tid kan det hända allt för mycket. kolla bara på när krisen kom år 2008. Då rasade börsen över 40% på cirka ett halvår och många fick se sina besparingar nästan halveras. Det är inte allt för farligt om det är så att man sitter still i båten för lite senare kom faktiskt en uppgång som motsvarade fallet. Men för de som ex skulle ha sin pension eller de som blev av med jobbet och fortfarande hade utgifter så var detta desto värre. De var tvungna att lösa in sina tillgångar för att kunna betala sina räkningar. Så att tänka på här är att ha en del av dina pengar på ett sparkonto som du kommer åt direkt när du behöver det. Att ha så man klarar sig åtminstonde en två tre månader är att rekommendera. Då behöver man inte tvångslösa sina investeringar som i det här fallet var grovt undervärderade utan man kan vänta ut stormen och sälja sina aktier eller fonder när de är mer rimligt värderade.

En annan sak vi kan lära oss här är att investera bara pengar som du har råd att förlora. Det är lite det jag var inne på förut men vi tar det ett steg längre. Om det är så att du tror att du kommer behöva dina pengar inom ett par år så är det bättre att sätta dem på ett sparkonto med hög ränta. För vi vet aldrig när kriserna kommer. Och är det då så att du behöver pengarna sen när krisen är här så blir det desto värre.För då finns inte pengarna där längre eller åtminstone inte den mängd som du behöver. Och då kan det bli så att du inte klarar av att betala eller att du måste tvångsinlösa andra investeringar och det vill vi ju absolut inte.

En till sak man kan tänka på om man gillar överraskningar och planerar bra är att skippa icke livsnödvändiga saker som resor och lyxkonsumtion i de bra tiderna och spara undan dessa pengar på ett vanligt sparkonto för att sedan när krisen kommer använda dessa pengar och då när alla andra håller hårt i pengarna så tar du och lever loppan. För om vi kollar på denna krisen så kunde man fynda många resor och lyxprylar till ett fantastiskt pris jämfört med annars. Nackdelen med detta är ju att vi inte vet när kriserna slår till och rent teoretiskt sätt så kan det vara så att de aldrig inträffar.

Men annars så är det för oss vanliga personer bara att göra det bästa av situationen. Undvik onödiga utgifter och se till att ha pengar lättåtkomligt om det skulle behövas. Annars är det bara att fortsätta att spara och betala av lånen som vanligt.