Lån

Lån är något som de flesta av oss har varit i kontakt med på ett eller annat sätt och det finns i väldigt många former. Det kanske vanligaste är att man lånar något av sina vänner eller utav sin granne och sedan lämnar man tillbaka det man lånat och sen är det inget mer med det. Men det är självklar inte det vi pratar om här. Lån av pengar från en låneutgivare finns även det i väldigt många olika former.  Det de flesta tänker på när man nämner lån är bostadslån eller billån vilket är det  de flesta har. Men det finns även microlån, blancolån och mer eller mindre lån till allting. Ett lån i vårt fall är alltså när du får låna pengar av en i det här fallet bank som du sedan betalar ränta på och amorterar av lånet tills allting är betalat och du är skuldfri.

Bostadslån

Detta är den absolut vanligaste formen av lån som de svenska hushållen har idag. Ett bostadslån är helt enkelt ett lån där du sätter din bostad som säkerhet för att få låna pengar. Klarar du inte av att betala lånet sen så har banken rätt att ta över din bostad. Bostadslånet för privatpersoner får idag högst vara 85% av fastighetens värde. Resten måste personen själv betala direkt eller fixa andra lån som täcker upp, ex blancolån.

Microlån

Microlån eller som det också ofta kallas för smslån är ett lån som rör sig om relativt små summor. Ofta är dessa summor någonstans mellan 500-5000kr och har ofta en väldigt kort avbetalningstid som brukar vara på under en månad.Dessa lån har jämfört med andra lån en väldigt hög effektiv ränta . Det som har gett det namnet smslån är att när man väl tagit ett lån en gång så räcker det med att du nästa gång skickar ett sms så kommer pengarna in på kontot väldigt snabbt. Det har gjort att många ungdomar har hamnat i påtagliga skulder.

Blancolån

Ett blancolån är som vilket lån som helst förutom att du inte sätter något som säkerhet. Istället så gör banken en uppskattning på om du kommer att klara av att betala tillbaka lånet eller inte.  I och med att de inte har någon säkerhet så har dessa lånen högre ränta än exempelvis ett bostadslån.