Minilån

pengar 300x225 MinilånSom jag skrev ovan så har minilånet en stark position på den svenska kreditmarknaden idag. Omsättningen på bolag är stor och det både tillkommer bolag och försvinner bolag för jämnan. Detta gör i sin tur så att det är svårt att få en bra översikt över hur marknaden ser ut då den information man skaffat sig för ett par månader sen inte alls stämmer överens idag. Det är därför viktigt att hålla sig informerad om det är så att man vet med sig att man ansöker om minilån någon gång ibland.

LångivareLånebeloppAvgiftLånetidÖvrigt
LångivareLånebeloppAvgiftLånetidÖvrigt
Nanokredit.se Minilån2000 kr328 kr30 dagarFörsta lånet gratis!Ansök här! Minilån
Vivus.se Minilån2000 kr200 kr30 dagarFörsta lånet gratis!Ansök här! Minilån
Kredit 365 Minilån2000 kr492 kr30 dagarLån även om du har betalningsanmärkning Första lånet gratisAnsök här! Minilån
OK Money Minilån2000 kr350 kr30 dagarSvar direktAnsök här! Minilån
Risicum.se Minilån2000 kr350 kr30 dagarsvar direktAnsök här! Minilån
Thorn.se Minilån5000 kr645 kr12 månLåna upp till 25 000 kr!Ansök här! Minilån
L EASY Minilån5000 kr645 kr12 månLåna upp till 25 000 kr!Ansök här! Minilån

Vad är ett minilån?

Ovan skrev jag att minilån är lite speciella då det rör sig om små snabba summor som man lånar under en begränsad period. Men det är lite mer än så. Minilån utmärker sig egentligen på fyra punkter och det är kostnad,låneperiod,summa samt vilka krav som finns på den som ansöker om lånet. Nedan så tänker jag gå igenom dessa var för sig men det jag skriver är generellt om lånet och avvikelser kan självklart förekomma

Summan är i kreditsammanhang väldigt låg. Normalt sett så ligger lånet på summor mellan 500 kronor upp till 5000 kronor. Det är alltså inga stora pengar och det sätter tydliga begränsningar på vad man kan använda lånet till. Det är alltså ingenting man bör ansöka om ifall det är så att man behöver göra något större inköp och är det så att lånet inte räcker till för att lösa den situationen man är i så bör man avstå helt. Det är ingen ide att ta ett minilån bara för att täcka upp delar av de pengar man behöver på grund av kostnaden som jag kommer beskriva nedan.

Kostnaden för ett minilån skiljer sig markant jämfört med andra lån. För det första så använder sig bolagen som ger ut lånet sig inte av räntor. Istället så använder de sig av fasta avgifter. Det finns både fördelar och nackdelar med detta. Fördelen är att man på svart och vitt får vet hur mycket lånet kostar. Nackdelen är dock att man kanske inte riktigt får en ordentlig uppfattning om hur dyrt lånet verkligen är i förhållande till hur mycket man lånar och hur länge man lånar pengarna. Kostnaden för ett minilån på ett par tusen kronor ligger på allt ifrån ett par hundra kronor upp till 400. Det är ett stort spann och ett par hundra kronor kanske inte verkar så mycket i första hand. Men den effektiva räntan är skyhög. Det finns minilån där den effektiva räntan överstiger flera hundra procent vilket är helt galet.

Perioden som man lånar pengarna är väldigt begränsad. I vanliga fall så lånar man bara pengarna i 30 dagar. Vissa bolag tillåter den dubbla tiden och vissa bolag tillåter att man förlänger lånet ifall det är så att man inser att man inte kommer klara av att betala lånet i tid. Men det innebär såklart att man kommer att få extra avgifter och ett dyrare lån. Men den korta tiden begränsar så klart nyttan med lånet ytterligare. Man kan inte använda sig av lånet för att på sikt lösa ett problem. Det är verkligen akuta problem som löses med en akut metod.

Kraven på den som ansöker om lånet är det sista som jag har tänkt ta upp som utmärkande för minilån. Jämfört med andra lån är dem nämligen extremt låga. Det första som krävs är att du är en svensk medborgare och att du har fyllt 18 år. Kraven på en ordnad ekonomi är mer eller mindre obefintlig men du behöver ha haft någon form av inkomst det senaste året. Även om det bara är 20-30000 kronor så kan du kvalificera dig till att få ett minilån. Något som är väldigt speciellt med de här lånen är att du till och med kan få ett lån om det är så att du har en betalningsanmärkning. Det brukar dock vara ett krav på att du inte längre har någon skuld kvar men själva anmärkningen är det många bolag som bortser ifrån. Det är många bolag som inte gör någon vanlig kreditupplysning så just ekonomibiten brukar sällan vara ett problem.

Att jämföra minilån

Med tanke på att bolagen som ger ut lånen använder sig utav fasta avgifter istället för räntor så är lånen väldigt enkla att jämföra. Det finns otroligt många sidor som listar upp flertalet av de bolag som verkar på marknaden med priset och låneperioden som jämförelse. Detta gör att man snabbt kan få sig en överblick över hur marknaden ser ut just nu och vilka bolag som man vill titta vidare på. Många av de här sidorna har även med information om det är så att bolagen lockar med att man får första lånet gratis eller om de tar emot ansökningar med betalningsanmärkning. Jag har gjort en sådan lista ovan som du gärna får använda dig utav.

Något som är viktigt att tänka på om det är så att man använder sig utav någon annan jämförelse sida så är det att kontrollera när den senast uppdaterades. Jag nämnde tidigare att omsättningen på bolag är stor på minilånsmarknaden och det är därför viktigt att även jämförelsen är uppdaterad. Det är väldigt många som bara gör en jämförelse sida och sedan glömmer bort den då de inte har orken eller tiden för att hålla den uppdaterad. De tjänar ju pengar oavsett så länge det är någon som använder den.

Men när man sen har valt det minilån som man är intresserad av så är det inte svårare än så att man klickar sig in på bolagets hemsida och fyller i de uppgifter som efterfrågas. Sedan skickar man in ansökan och väntar på ett svar. Detta kan ta allt ifrån en timme till någon dag. Vid ett positivt svar så kommer sedan pengarna om ungefär en bankdag.

Att tänka på

Risker

Antalet anmälningar till kronofogden för obetalda minilån har ökat stadigt år för år sedan de börjades get ut. Något som är oroande här är att det framför allt är unga som drabbas då 2/3 av anmälningar är av unga personer under 35 år gamla. Att redan som ung hamna hos kronofogden kan skapa stora problem i framtiden om det är så att man vill ansöka om bolån eller liknande. Oavsett om det är så att man har ordnat upp ekonomin tills dess. Det är allt för många som drar på sig just betalningsanmärkningar på grund av dessa lån. Är man inte helt säker på att man klarar av att betala tillbaka lånet så är det bättre att avstå och ta den ekonomiska smällen på en gång. Det är betydligt bättre än att skjuta på det och dessutom lägga till ytterligare skulder i form av lånet.

Jämförelser

Än en gång så tänker jag påminna om att kolla hur uppdaterad sidan som du använder dig av är. Priser och erbjudande förändras ständigt och nya bolag tillkommer samt att gamla försvinner. Så är det så att man använder sig av en daterad sida så kan man missa mycket viktig information. Information som kanske hade sparat dig ett par hundralappar. Så var noggrann med var du skaffar dig informationen.

Marknadsföring

Jag skrev ovan att kostnaden för minilån är en fast avgift istället för ränta. Detta är något som många bolag har använt i sin marknadsföring och då marknadsfört lånen som lån med 0% ränta. Rent tekniskt sätt så stämmer det men avgiften finns där likväl. Och är det så att man kollar vad den effektiva räntan ligger på så är den väldigt hög och lånet är alltså absolut inte så bra som det kan verka i reklamen

Historia

Minilån som i folkmun oftast kallas för smslån är en typ av lån som har vuxit sig allt starkare på den svenska marknaden sedan de introducerades år 2006. Anledning till att de har gått under namnet smslån är för att det under dem första åren gick otroligt snabbt att få pengarna till kontot. Det var bara skicka iväg ett sms och så hade man pengarna på kontot inom 10-15 minuter. Detta var dock något som sattes stopp för utav storbankerna som införde fördröjningar på dessa bolagens utbetalningar så att det istället tog en bankdag för pengarna att föras över. Minilån har sedan de kom varit väldigt kontroversiellt och det diskuteras flitigt om lånet än idag i media. Detta då det är väldigt många som tar lånet som hamnar hos kronofogden då de inte klarat av att betala tillbaka lånet i tid. Antalet anmälningar till kronofogden för obetalda minilån har ökat stadigt år för år sedan de börjades get ut. Detta trots att det har blivit krav på tydligare information ifrån bolagen som ger ut lånen.lån 225x300 Minilån