5 Vanliga ursäkter till att inte spara

2 Dec, 2011 by

Det går inte en enda dag utan att jag hör någon form av bortförklaring eller ursäkt av något slag om varför en person i fråga inte kan delta på någon aktivitet eller utföra något. Och precis samma sak är med många när det kommer till att spara. Det finns otaliga bortförklaringar till varför folk inte sparar varje månad och om jag ska vara ärlig så är nästintill alla just tomma bortförklaringar som nästan är pinsamt att höra.

”Jag tjänar för dåligt för att kunna spara”

Detta måste vara den absolut vanligaste ursäkten som finns när det kommer till varför folk inte sparar. Och det är ytterst få gånger som jag anser det vara en godtagbar ursäkt. Och då ska det vara så att man verkligen lever på gränsen till existensminimum. Annars så går det alltid att lägga undan åtminstone ett par hundralappar varje månad. För många av dessa personer äter ändå pizza eller liknande ett par gånger varje månad. Och har man råd med pizza så har man råd att spara.

”Det är för låga räntor för att det ska vara värt det”

Detta köper jag inte heller. Visserligen så är det låga räntor i dagsläget vilket inte är så konstigt med tanke på hur ekonomin ser ut i världen. Men vill man bara så kan man fortfarande få en hygglig sparränta om man bara kollar runt lite bland olika banker. Om inte annat så är det ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om aktier och fonder. För även om det är ett osäkert klimat så finns det fortfarande bra investeringsmöjligheter. Att köpa aktier eller fonder med fokus på  långsikt kommer med största sannolikhet att vara en betydligt bättre investering än att inte spara alls.

”Jag kommer spara mer när jag får högre lön”

Detta gillar jag inte heller. Ofta för att det aldrig bli av då. Bara för att folk får högre lön innebär inte att de kommer ha mer pengar kvar i slutet av varje månad. Ofta så ökar istället levnadsstandarden utan att man tänker på det så blir det kanske pizza för familjen en extra dag i månaden och vips så är pengarna borta. Dessutom så missar man mycket utav ränta på ränta effekten om man väntar med att spara. Och den ska man inte underskatta.

”Jag kommer inte hinna spara tillräcklig mycket för att det ska göra någon skillnad”

Också en vanligt förekommande orsak. Ofta hör man personer över 40 år uttrycka sig med denna kommentar. Och då säger jag bara. Det är aldrig försent för att börja spara. Börjar du spara idag kommer du garanterat ha mer pengar när du går i pension än om du inte sparar. Och det kan vara just dem pengarna som kan ge en det där lilla extra i tillvaron.

Så har du fortfarande inte börjat spara så är det hög tid att börja. Man behöver inte lägga undan 3000 i månaden utan försök bara att lägga undan så mycket som möjligt. Ett par hundralappar är mer än inget. Och med tiden kommer du faktiskt att få se dem växa.