9 sätt att spara pengar på tvättning

14 Sep, 2011 by

9 sätt att spara pengar på tvättning

Det spelar ingen roll om man bor ensam eller om man har familj. Att tvätta är ingenting man kommer undan med. Och faktum är att det inte är speciellt billigt att tvätta. Detta gör så att det finns mycket pengar att spara just här.

1. Tvätta mer sällan

Bara för att du har haft kläderna på dig en dag så innebär inte det att kläderna är smutsiga. Gör istället så att du går igenom kläderna efter varje användning och kolla och lukta om dem är smutsiga. Är dem inte de så häng tillbaka dem i garderoben.  På detta sätt sparar du pengar både på att du tvättar mindre och att dina kläder kommer att hålla längre.

2. Tvätta bara fulla maskiner

Genom att vänta med att tvätta tills du faktiskt fyller en maskin så kan man spara väldigt mycket pengar. Ofta så tvättar man kanske bara en halv maskin eller enstaka plagg. Detta är riktigt mycket slöseri med både energi och vatten vilket i längden absolut inte är billigt.

3. Tvätta i kallt vatten.

Genom att tvätta kläderna i kallt vatten sparar man mycket pengar på uppvärmningen av kläderna. Är det dock så att kläderna är väldigt smutsiga så kanske detta inte är en så bra idé. Men i vanliga fall när kläderna bara är smutsiga så fungerar detta utmärkt. Gör åtminstone så att du tvättar på lägre värme än rekommenderat.

4. Kör kortare program

Idag så har så gott som alla maskiner olika program för olika typer av tvätt. Är kläderna bara normalt skitiga så fungerar det utmärkt med att köra ett av de snabbare programmen. Detta sparar mycket energi och pengar.

5. Använd mindre tvättmedel

Ett av de vanligaste misstagen är när det gäller att tvätta snålt och effektivt är att man tar alldeles för mycket tvättmedel. Många kollar inte alls på förpackningen vad som står angivet. och de som gör tar ändå lite extra. Faktum är att det går exakt lika bra att till och med ta lite mindre tvättmedel än rekommenderat. Såvida det inte är väldigt smutsigt. Men testa att använda mindre tvättmedel. Gör stor skillnad på ekonomin i längden.

6. Undvik sköjlmedel

Sköljmedel är en sådan sak som är ej nödvändigt men ibland kan vara trevligt att ha ändå. Men de flesta använder skölj medel till allt. Kalsonger och strumpor till exempel känns som om de kan klara sig utan. Dessutom så skadar det ju inte att man omges av lite mindre kemikalier.

7. Undvik torktumlaren

Här har vi något som drar energi och kostar pengar. Torktumlaren är bra i vissa fall. Om man verkligen måste få något torrt nu eller om man bor i lägenhet och delar tvättrum. Men för en familj som har ett eget tvättrum eller har en trädgård så är det otroligt mycket billigare att bara hänga upp tvätten. Nu kan det vara så att man har begränsat med utrymme och inte kan hänga hur mycket tvätt som helst. Men då får man planera sin tvättning bättre så att man kanske kör en maskin tvätt om dagen tills det är rent istället för allt på samma gång. Då kan man hela tiden hänga upp tvätten istället för att köra den i torktumlaren.

8. Gör rent filtret

Om det nu är så att man i vilket fall som helst måste använda en torktumlare eller gör det ändå så är det väldigt viktigt att göra rent filtret efter varje körning. Detta för att undvika att maskinen går sönder samt att det går åt mindre energi för att pumpa in luft.

9. Undvik kemtvätt

Genom att kolla hur kläderna ska tvättas innan man köper dem så kan man undvika denna otroligt dyra utgiften. Vissa typer av kläder kommer inte ifrån detta. Men om det är ett plagg du har tänkt att använda till vardags så var säker på att det inte är kemtvätt bara.