En snabböversikt av Nordea

27 Apr, 2012 by

Allmänt om Nordea

Nordea är en utav Sveriges större banker. Banken som den ser ut idag grundades år 2000  genom en sammanslagning utav ett flertal andra banker och är idag alltså en av storbankerna. Nordea har inte verksamhet i enbart Sverige utan är även aktiva i de baltiska länderna , Finland och Ryssland. Nordea har ida 11 miljoner privata bankkunde samt ca 700 000 företagskunder. Nordea hade 2011 en omsättning på 85 miljarder kronor och gjorde samma år en vinst på 23,5 miljarder kronor.

Nordea ur kundperspektiv

Nordea är som tidigare sagt en av storbankerna. De har över 1400 kontor i sina länder där de är aktiva. Många av dessa finns i Sverige vilket gör att du som kund kan räkna med att det finns ett bankkontor hyfsat nära dig, åtminstone i alla någorlunda stora städer. När det gäller Internetbank och hemsida så har Nordea fått ganska dåligt betyg. I en undersökning av bankerna från företaget keynote så var Nordea än av de bankerna som fick förhållandevis dåliga betyg. Men många av Nordeas kunde rär ändå helnöjda med hur det går att sköta sina bankärenden på internet.

Avgifter och räntor

Sparräntor(12-04-27)

Förmånskonto: 1,20% , under 100 000 kr, annars 1,80%
Kapitalkonto: 0,55%
Fastränteplacering 1år: 2,95%
Personkonto: 0%

Bolåneräntor(12-04-27)

3mån: 4%
1år: 4,05%
2år: 3,75%
5år: 4,3%
8år: 4,9%

Avgifter(12-04-27)

Bankkort Visa/Mastercard : 288kr/år
Kreditkort Mastercard: 320kr/år
Internetbank(med nödvändiga tillägg för betalning): 144kr/år

Fördelar med Nordea

Nordea är en utav de stora bankerna i Sverige och är det så att man känner sig i behov utav att någon gång behöva gå in på ett bankkontor så vet man om att dem finns tillgängliga någorlunda nära. Banken är stor och syns som de andra storbankerna mycket i media så man blir lätt informerad vid förändringar i banken. Nordea är även delägt utav staten vilket för vissa kan kännas som en säkerhet vid oroliga tider. Som kund i Nordea vet man överlag vad man får. Det ska inte bli många överraskningar. Nordea är en fullsortimentsbank så om man vill kan man samla alla sina bankärenden på samma bank.

Nackdelar med Nordea

Som med de andra storbankerna så är den största nackdelen med Nordea alla dessa avgifter. Du kan inte använda en duglig internetbank utan att betala avgifter för att sköta det som banken egentligen ska sköta åt dig, dvs betala räkningar.  Dessutom så är det avgifter på att ha ett bankkort eller kreditkort. Detta är saker som banken får in pengar på varje gång du gör ett köp. De tar alltså en väldigt massa avgifter men ger sedan ingenting tillbaka i form av ränta på dina insatta pengar på personkonto utan då måste du aktivt föra över pengarna till andra sparformer. Dessutom så är räntorna på både bolån och på sparräntorna väldigt dåliga jämfört med ett antal mindre konkurrerande banker.

Övrigt

Nordea är ett bra val för dig som är ute efter mycket trygghet. Du vet att om du behöver göra bankärende på kontor så finns den möjligheten och du vet att all information som du som kund kan tänkas behöva få kommer att komma ut i nyheter och tidningar. Du tycker helt enkelt att det är värt att få lite sämre räntor och avgifter för tryggheten och tillgängligheten.