Börja spara!

3 Dec, 2012 by

Börja spara!

Vi är nu inne i December och nyår närmar sig med stormsteg. Har du funderat ut ditt nyårslöfte ännu? Jag tycker att det kan vara dags att sätta ett nyårslöfte som är enkelt att hålla och inte på något vis är ”jobbigt” att utföra. Jag tycker det är dags att börja spara på riktigt om du inte redan gör det ännu. Och gör det på ett sätt så det blir tydligt vilka pengar osm är dina undansparade och som du inte ska röra mer än i nödfall. Så här kommer en beskrivning på hur jag tycker du ska gå till väga om det är så att du bestämt dig för att detta ska vara ditt nyårslöfte.

Ny bank nytt konto

Vi har alla våran bank där vi sköter våra vardagliga rutiner. Vi betalar räkningar och vi får in vår lön. Det går extremt snabbt att före över pengar från ett av sina sparkonton till sitt konto som är kopplat till bankkortet. Med internet och appar i telefonerna så går detta på mindre än en minut om man så vill. Därför tycker jag att man bör öppna ett nytt konto på en ny bank. Gärna någon av internetbankerna som ger väldigt bra ränta utan att låsa pengarna. Det finns två stora fördelar med detta. Du kan inte använda pengarna till extrema impulsköp. Det kommer ta dig en dag eller två att komma åt pengarna om du nu bestämt dig för att använda dem. Och den andra fördelen att du ofta kan få bättre ränta, åtminstone på de renodlade internetbankerna.

Tydligt sparande

Om du nu har gjort enligt ovanstående så anser jag nästa steg för att faktiskt lyckas med ditt nyårslöfte om att börja spara är att sätta upp ett tydligt mål med ditt sparande. Det kan vara att spara 500-1000kr varje månad beroende på hur mycket du kan undvara mot ett tydligt mål. Exempelvis att du ska åka på en resa för en del av pengarna om två år. Genom att sätta upp en bild av någonting som du strävar efter som kommer det vara betydligt lättare att undvara dessa pengar. Och om du sedan åker på resan efter två år eller om du har fått nya mål och fortsätter ditt sparande är en annan sak.

Kom ihåg att ett bra sparande är väldigt viktigt. Dels för att du ska kunna känna dig säker och inte behöva oroa dig över din ekonomi så fort en utgift uppstår. Men det är samtidigt väldigt viktigt att komma ihåg att inte tar det för långt. Du ska leva med. Gör något kul för en del av pengarna och spara undan en del ifall något skulle hända. Och Lycka till!