En snabböversikt av Swedbank

18 Mar, 2012 by

Allmänt om Swedbank

Swedbank är en utav de stora bankerna i Sverige. Banken härstammar ifrån den svenska sparbankrörelsen och har då snart funnits i 200 år. Swedbank finns inte bara i Sverige utan har även kontor i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Antalet privatpersoner som har Swedbank som bank är ca 9,5 miljoner medans antalet företagskunder är runt 600 000. Swedbank hade en omsättning på 31 miljarder kronor för året 2010 och gjorde då en vinst på nästan 7,5 miljoner kronor.

Swedbank ur kundperspektiv

Vad kan man då förvänta sig som kund i Swedbank. Jo banken har många kontor i Sverige. Det innebär att oavsett vart man bor så bör det finnas tillgång till ett bankkontor i staden eller någon av de närliggande städerna. Banken har även en väl fungerande internetbank,visserligen problem ibland, där det är lätt att hitta och att utföra sina bankärenden. De tillhandahåller allt som man kan förvänta sig av en bank med sparande,lån och betalning och kan därmed kallas för en fullsortimentbank.

Avgifter och räntor

Sparräntor(12-03-18)

E-sparkonto: 1,35%
Framtidskonto: 1,95% , minst 50 000 kr
Sparkapitalkonto: 1,20% om saldot överstiger 50 000 kr, annars 0,45%
Privatkonto: 0%

Bolåneräntor(12-03-18)

3 mån: 4,20%
1 år: 4,20%
2 år: 3,85%
5 år: 4,09%
10 år: 4,70%

Avgifter(12-03-18)

Bankkort visa/mastercard: 250kr/år
Kreditkort mastercard: 195kr/år
Internetbank(med nödvändiga tillägg för betalning): 175kr/år

Fördelar med Swedbank

Swedbank är en stor bank och är lätt att få kontakt med. Det är helt enkelt bara att ringa eller gå in på ett av deras kontor. Banken är stor och synas ofta i medierna så man blir som kund lätt uppmärksammad vid förändringar eller andra stora händelser. Internetbanken har av många kunder och personer på internet fått mycket beröm för att den är välfungerande och organiserad. Har dock det senaste året haft en del problem med tillgängligheten under vissa perioder.  Men som kund hos Swedbank så vet man i princip vad man får.

Nackdelar med Swedbank

En av de stora nackdelarna med Swedbank är alla avgifter. De går inte att komma ifrån och även sådant som kan ses som en självklarhet kostar pengar. När kunderna dessutom sparar pengar åt banken genom att göra sina ärenden på internet så  kostar det ändå extra för kunden att ha internetbanken aktiverad. En annan nackdel är att räntorna på på både bolån och sparande inte står sig i konkurrensen med andra mindre banker. Sist men inte minst kommer en högst privat åsikt. Jag som Swedbank kund har när jag varit i kontakt med deras rådgivare mer känt att de försöker lura på mig massor utav onödiga produkter som bara gynnar dem istället för att tänka på mig som kunds bästa.

övriga tankar

Swedbank är som tidigare sagt en av de större bankerna. Är man därmed i behov utav bankkontor och inte gillar att sköta allting själv hemifrån så är banken absolut ett alternativ att välja. Är man däremot trött på att bli ”lurad” av deras rådgivare och man sköter allting hemifrån så finns det ett antal banker som är ett mycket bättre alternativ. Alternativ där du dessutom kan få ränta på ditt lönekonto samt där du kan slippa massa avgifter på sådant som känns självklart.