Spara för framtiden

24 Jul, 2013 by

Spara för framtiden

Är det något som ligger mig varmt om hjärtat så är det sparande. Jag tycker det är både roligt och intressant och det går hela tiden att lära sig nya saker för att både bli bättre på att investera de pengar man lyckats spara men även att få mer pengar till just sparande varje månad genom att minska utgifterna. Det här med att minska utgifterna har jag redan gått igenom ett antal gånger och lär göra det mer i framtiden men i detta inlägget kommer det att handla om sparande, och ännu mer specifikt, sparande för framtiden.

För det går att spara på olika sätt och det går att spara till olika saker. Det kanske vanligaste är att man sparar för något specifikt. För att köpa bil eller för att åka på en resa eller varför inte till det framtida huset. Men något som många glömmer bort är att spara för framtiden. Vad händer när du går i pension och inte längre få någon lön. Nu är jag ganska ung så jag har mycket framtid framför mig. Och detta ser jag till att förbereda mig för så gott som möjligt. Jag har ett ganska brett sparande. Jag sparar för resor jag sparar för bil. Men jag har även ett sparande för framtiden. Och det har jag av två anledningar. Dessa pengar kan jag har som mål med att investera för maximal utdelning under flera år. Med lite tur så kan jag när jag blir äldre till och med leva på utdelning och om inte annars så kanske den ger mig ett antal resor om året. Och det andra är just det att framtiden är oviss. Vad händer om jag blir arbetslös om någon i familjen skulle bli allvarligt sjuk och så vidare.

Nu gör såklart alla olika när det kommer till sparande. Vissa lägger allt sparande på ett ställe och om man vill ha en resa så tar man lite pengar och på de viset. Det är självklart också ett alternativ. Men det är skillnad på att spara långsiktigt och på lite kortare sikt. Men har man bara ett sparande så tycker jag att man är på rätt väg. Det är viktigt inte minst för tryggheten. Att inte ha ett sparande anser jag vara att man har dålig koll på pengarna. Även dom som har en låg inkomst borde kunna spara ett par hundralappar om man bara vill. Och det ska man veta. Små summor blir till slut en rätt bra och stabil summa. SÅ har du inget sparande så skapat ett redan idag