Tjäna pengar på dina foton och bilder

23 Feb, 2012 by

Det är idag inte speciellt ovanligt att man tar med sig kameran lite överallt och fotograferar. Och med tanke på att det går att få tag i allt bättre kameror för lägre priser gör det intressant att se över möjligheten att faktiskt få betalt för de foton som blivit riktigt bra. Nu är det inte foton som är tagna med mobilkamera jag syftar på utan allt fler har faktiskt rätt hyffsade kameror hemma som fungerar utmärkt. Och om man nu lyckas få ett par riktigt bra bilder så är det inte mer än rätt att man kan få lite betalt för dem också.

Det finns idag mängder med sidor där man kan registrera sig och sedan lägga upp sina foton och bilder och när någon sedan köper rättigheten att få använda bilden så får du en viss procent av den summan. Hur mycket det är man får för varje bild beror på en hel del faktorer. Det första är om bilden är exlusiv för just den sidan. Du får givetvis lite mer om bilden bara finns hos just denna bild byrån än om du lägger upp samma bild hos 10-20 stycken. .Sedan så  har man möjligheten att göra valet att sälja fullständiga rättigheter till bilden eller  om den ska vara licensfri. Licensfri innebär att samma bild kan säljas till flera olika personer. Så om det är så att man får en eller ett par riktigt lyckade bilder så kan man tjäna en rätt ordentlig extra inkomst.  Den summan man får varierar kraftigt och varierar normalt mellan ca 1-20kr per försäljning.

Nedan listas några av de större engelska sajterna där man kan lägga upp sina foton. Det finns såklart svenska alternativ också. Men där är förtjänstmöjligheten såklart också lägre.

IStockPhoto

IStockPhoto grundades i början av 2000 talet och har vuxit till sig rejält. Det är idag en utav de största aktörerna på internet. De håller rätt så höga krav på sina bilder så det är inte alla bilder som blir accepterade.  Hur mycket man tjänar beror som jag sagt tidigare på om man ger dem exklusiva rättigheter till bilden, alltså du säljer den endast hos dem. Då får man mellan 22%-45% av försäljningspriset. annars så hamnar man på 15% per nedladdning.

Dreamstime

Dreamstime är även det en av de stora aktörerna har över 13 miljoner bilder i databasen.  Många bilder gör även såklart att det kommer många köpare så har man en bra bild som blir populär så kan räkna med att se mer pengar på kontot. Hos Dreamstime så får du mellan 25%-60% per nedladdning

Shutterstock

Shutterstock har otroligt många bilder i sin databas. Över 18 miljoner. Så att säga att det är en av de stora aktörerna vore nästan en underdrift. Shutterstock säljer bilderna för ett väldigt lågt pris vilket gör att provisionen per foto inte är så högt 1,5-2kr per bild. Detta leder dock till att dem säljer betydligt mer så en bra bild kan mycket väl bli otroligt lönsam här.

Är det nu så att du gillar att fotografera eller att leka med photoshop så tycker jag absolut att du åtminstone borde testa att lägga ut ett par bilder på någon av sidorna eller alla tre. Det finns självklart betydligt fler sidor än dessa. Så är det så att du tänker satsa stort på att tjäna pengar på dina foton så får du leta runt lite mer. Men ge det ett försök så får du se om du lyckas!