Bli av med skulderna snabbt och effektivt

18 Sep, 2011 by

Det är inte allt för ovanligt idag att folk sitter på olika skulder hit och dit. Oftast så är det en kombination av att man har använt kreditkortet lite för ofta och att när man har haft möjlighet så har man valt att göra sina köp på avbetalning. Men vad gör man då när man sitter där med en massa skulder och när en skuldsanering  inte är aktuellt. Det finns lite olika metoder men den som är absolut bäst är den som kallas för snöbollsmetoden.

Snöbollsmetoden går ut på att  du rangordnar dina skulder beroende på vilken ränta de har. Sedan så betalar du av den med högst och går sedan nedåt.

Så om vi har 4 skulder som vi kallar för A,B,C,D. där A är dyrast och D är billigast. Då gör du så att du varje månad betalar in det lägsta belopp som du kan på respektive skulder. Därefter så gör du en extra inbetalning på så stort belopp som du bara kan vaska fram och betalar av ännu mer på Skuld A. Såhär gör du varje månad tills A är helt borta. Rimligtvis så får du även lite mer pengar över varje månad som du använder för att fortsätta att betala av skulderna.

När Då A är helt borta så har du lyckats med det första steget och du kan känna dig lite nöjd. Men vi inte klara ännu. Det är ju faktiskt 3 skulder kvar(B,C,D). Nu är det dock bara att göra precis som i det första steget. Du betalar ett så lågt belopp som möjligt på de skulder du har och gör sedan en extra inbetalning på ett så stort belopp som du kan på skuld B. Skuld B är det för att denna skulden är den som för närvarande har högst ränta.

Och såhär är det bara att fortsätta. Och varje månad ser du att du har mer pengar över och det kommer att gå snabbare och snabbare att betala av skulderna. Och när du då till slut har betalat av alla skulder, vad gör du då? Se till att vad du än gör, skippa dessa förbannade kreditkort och avbetalning. Det leder bara till att du får skulder och får betala mycket mer av dina surt förvärvade slantar istället för att du faktiskt kan få mer pengar för dem.

Så jag rekommenderar att när alla skulder är borta att du skaffar tre olika sparkonton. Det kan vara ett för barnen, ett för semestern och rimligtvis ett med pensionen. Du bestämmer vad du har för mål med dessa och minsta inbetalning till respektive konto. Sedan gör du exakt som med skulderna med skillnad för att du nu istället sparar dina pengar istället för att skicka iväg dem till någon annan. Det gör att du nu kommer att få ränta på dina pengar istället för att betala ränta på dina pengar. Så efter den minsta betalningen till respektive konto så gör du en extra inbetalning till ett av dem. tills det att du har nått ditt mål med det kontot. då går du på nästa, dock kan du ju fortfarande göra minsta inbetalning till det klara kontot. Det skadar ju faktiskt inte att du får lite mer än det uppsatta målet.