Så mycket ström drar dina prylar

5 Feb, 2012 by

Vi konstaterade i det förra inlägget att det inte är så mycket vi kan göra för att påverka vårat elpris. Vi kan visserligen byta elhandelsbolag och det kan sänka kostnaden en del. Men vi kan ha exakt samma avtal som grannen men ändå så skiljer det ett par tusen kronor i elkostnad varje år. Hur kan då det komma sig. Den absolut troligaste anledningen är att han förbrukar mindre ström.  Och vid första tanken så tänker man att man har ungefär samma hus som grannen och han har också en tv och liknande. Men idag med alla elektroniska prylar så är det oftast här som  det skiljer sig. Är det så att man har direktverkande el som uppvärmning så är ju även den en otroligt stor del av kostnaden, Men i detta inlägget tänker jag ta upp vad saker och ting kostar att använda. Det blir väldigt generellt då olika tv modeller drar olika mycket ström. en gammal frys drar mer än en ny frys och så vidare.

Om vi då börjar med frysen. Här är det otroligt stor skillnad på vilken typ av modell det är man har och hur gammal den är. En gammal frys som inte var speciellt miljöanpassad  kan mycket väl dra mer än dubbelt så mycket ström som möjligt. Om man utgår från tillverkarnas beräkningar på en ny frys som är miljöklassad som A+ så kan förbrukningen på en sådan ligga runt 320kwh/år vilket beroende på vad man har för avtal skulle kosta oss ca 350kr om året. Om vi istället tar en frys av modell äldre så kan denna dra sp mycket som upp emot 1000kwh. vilket då skulle kosta oss över 1100kr. bara här ser man hur stor skillnad det gör att ha ny elektronik istället för gammal.

Om vi ska jämföra nytt mot gammalt kylskåp så kommer inte siffrorna vara lika stora då ett kylskåp drar mindre ström än en frys. Ett nytt kylskåp ligger runt ca 200kwh om året. Om vi tar ett lite äldre kylskåp så kan den ha en förbrukning på 500kwh om året. Vi ser alltså redan nu att om det är så att du jämför hur mycket ström du drar jämfört med din granne så är det betydligt mer än bara hus och avtal som spelar roll. Det är så otroligt många faktorer.

Lampor drar inte så mycket ström. Men har man ett 10-20 tal lampor som är ingång ett antal timmar om dan och i dessa säger vi att vi har 60watt bara för att jämföra. Om vi tar en motsvarande modern lågenergilampa så ligger dem på 13watt. Det är alltså mindre än en fjärdedel av vad en vanlig glödlampa drar. Inte nog med det ås har dem en otroligt mycket längre livslängd än en glödlampa.  Så även om det inte ser mycket ut i första blicken så kan man spara åtminsone ett par hundralappar beroende på hur många lampor man har och hur mycket man använder dem.

En modern tv drar inte jätte mycket ström. Dock så är det onödigt om dem är igång i onödan. Som exempel kan vi ta en modern 42 tums tv. Om man använder denna  4 timmar om dagen och sen låter den stå i standby så kommer den att dra ungefär 130kwh om året. Tittar man mer så kostar det naturligtvis mer. Men är det så att man har två större tv apparater och sedan kanske ett par mindre i sovrummen och de står på större delen av dagen så kommer detta naturligtvis att visa sig på elräkningen. Så se till att stänga av tvn när den inte används. helst av allt helt och hållet, alltså skippa standby läget.

Det finns otroligt mycket man kan göra för att minska sina elkostnader och jag tänker gå in mer noggrant på detta i det kommande inlägget. Men här har ni i alla fall exempel på hur mycket några av de vanligaste sakerna i huset drar. vill du har mer exmpel på vad saker och ting drar och kostar så kan man gå in på något av de större bolagens hemsidor där de brukar ha många tips på vad man kan göra för att minska sina elkostnader. exempelvis Eon