Köpa nytt eller begagnat?

29 Nov, 2011 by

För ett antal år sedan så var i princip den enda möjligheten man hade att köpa begagnade grejor att kolla i köp och sälj sidorna i den lokala tidningen eller att gå på någon marknad. Idag ser det hela totalt annorlunda ut. Idag finns det blocket som är otroligt stort. Det finns mängder med nischade köp och sälj sidor och tradera är ständig närvarande. Så hur ska man då göra i denna djungeln av sidor och vad är det som kan vara lämpligt att köpa begagnat på nätet.

Egentligen så går det i princip bra att köpa exakt allting via exempelvis blocket. Dock så får man kanske begränsa sitt sökande om det är lite större grejor så att man har möjlighet att åka och hämta saken. Men det finns några saker man ska tänka på. Det finns ingen lag som skyddar dig som köpare när du köper utav en privatperson. Så är det så att den saken du har köpt helt enkelt visar sig vara sönder när du får hem den. Ja då är det ingenting du kan göra.  Så lite dyrare varor som brukar ha garanti(exempelvis tv) kan vara att föredra att köpa nytt hos någon affär så att du har ett skydd om något skulle visa sig vara fel.

Något som är alldeles perfekt att köpa begagnat över Internet är böcker. Dessa har dessutom ofta en relativt billig frakt och går därmed köpa oavsett var säljaren i fråga bor. ofta kan man då hitta gamla favoriter som man inte trodde var möjligt att få tag i längre. Andra saker som går alldeles utmärkt att köpa via blocket är exempelvis möbler , mobiltillbehör eller varför inte biljetter till evenemang.

Det finns dock ett beskymmer med sidor som blocket och tradera. Och det är  möjligheten för att bli utsatt för ett bedrägeri. För där pengar finns där finns även bedragare. och det är om möjlig ännu fler när det kommer till Internet. Detta då de oftast inte ens behöver möta dig ansikte mot ansikte. Utan de kan tryggt sita bakom sina datorskärmar och lura hederliga människor. Så det man ska tänka på är att inte betala innan du har fått varan. Med biljetter måste man vara ännu mer noggran då det visat sig att det är vanligt med förfalskningar.  om det är så att säljaren inte vill skicka innan denne har fått pengarna så finns det en  bra aktör vid namn paypal som gör så att du kan betala säkert. Är det så att du inte får den vara som ni kom överens om så kan du begära pengarna tillbaka. då är det upp till säljaren att bevisa att han skickat varan och att det var det ni kom överens om. Ofta behöver det inte hända något sådant här. Men ni kan båda känna er trygga.

Så till frågan om man ska köpa nytt eller begagnat så är det bara du som kan svara på de. Tänk igenom hur mycket pengar det handlar om, finns det garanti när du köper nytt? hur mycket skiljer det i pris. Hur löser man frakten och liknande. Oftast går det alldeles utmärkt att köpa det begagnat så ha det alltid i åtanke