Laga eller köpa nytt?

21 Nov, 2011 by

Laga eller köpa nytt?

Mer eller mindre alla prylar vi äger kommer förr eller senare att gå sönder och är det så att det är något vi uppskattar eller känner att vi inte klarar oss utan så kommer frågan om det är dags att köpa ny eller om det är värt att reparera den istället. Och detta är inte alltid helt enkelt lätt att avgöra. Kan man göra det själv, vad kommer det att kosta, eller är de nya modellerna eller uppdateringarna av prylen så pass mycket bättre att det känns som ett måste att köpa nytt?

 

50%- regeln

Ibland så hör man folk som är händiga prata om en vad vi kan kalla för 50%-regeln. Och denna regel går ut på att är det så att det kostar mindre än hälften att reparera istället för att köpa ny så är det bättre att laga den trasiga prylen. Detta är ju dock väldigt begränsat tanke sätt då de flesta prylar faktiskt blir bättre med nyare modeller. Men man kan alltid ha den i åtanke när det är så att man ska ta ett beslut.

Framtida värde

Det är ju faktiskt så att visa prylar ökar i värde bara för att de blir äldre. Det kan bara gamla möbler eller ovanliga föremål som folk ser ett helt annat värde än en själv. Så tänk efter innan du bestämmer dig om det nu är så att du har en pryl som kan tänka sig vara ovanlig eller eftertraktad och öka i värde i framtiden. Då är det självklart bättre att reparera den istället för att kassera och köpa ny.

Driftskostnad

Framförallt elprylar och ännu mer specifierat vitvaror är  några prylar där de äldre modellerna kostar betydligt mer att ha i drift än vad nyare modeller gör. Så något man måste ha i åtanke är hur stor skillnaden mellan gammal och ny är när det kommer till driftkostnad. Detta gäller dock inte alltid, exempelvis kan det ta väldigt lång tid att tjäna in pengarna det kostar att byta ut gamla fönstren mot nya energieffektiva som släpper ut mindre värme. Då är det kanske bättre att bara laga rutorna istället och lägga pengarna på något annat i huset där man faktiskt tjänar in pengarna ganska snabbt.

Sladdar mer än bara trassel

Många elektronsika prylar är om de inte använder batterier försedda med en sladd för att förses med el. Och faktum är att det väldigt ofta bara är sladden som är kass medans själva prylen i sig fortfarande fungerar alldeles utmärkt. Så om du inte själv har koll på hur man testar och byter ut sladden om det nu är det som är problemet så kolla runt och se om det är någon i din omgivning som har koll på det.

Så om du nu har en trasig pryl. Försök att räkna lite på det och se om du kan komma fram till det bästa beslutet för din ekonomi