Minska matkostnaden: Matlåda

22 Jan, 2016 by

Minska matkostnaden: Matlåda

 

Matkostnaden är en väldigt stor utgift för många hushåll och det är också en av de utgifter som är lättast att påverka och som ger resultat direkt. Så jag tänkte i ett par inlägg gå igenom några steg som jag tycker man ska överväga om det är så att man vill minska sina matkostnader. Det första jag tänkte ta upp är lunchen som om man äter ute kan kosta en bra summa pengar varje månad. Är man dessutom två i hushållet så kan det snabbt komma upp i en betydande summa.

Priset att äta lunch ute varierar kraftigt. Men normalt sett så varierar det kring runt 80-100 kronor om man väljer någon av de vanliga restaurangerna. Det gör att man hamnar på en månadskostnad på mellan 1600 och 2000 kronor om man äter lunch ute 5 dagar i veckan. Och visst är det gott och bekvämt. Oftast i alla fall. Men är det verkligen värt det.

Är det så att man gör det ordentligt så är det inga problem att göra en matlåda för 20 kronor. Då finns det till och med möjlighet att variera kraftigt vad man äter. Även om det är så att man höjer kostnaden för sin matlåda till 30 kronor och räknar med att en vanlig lunch ligger på 80 kronor så sparar man 1000 kronor per person och månad. Och då är det ändå en matlåda som vi får anse vara lyxig.

Problemet med att göra matlåda och ta med brukar dock vara inspirationen. Det är lätt att bara gå till en typ av restaurang man är sugen på för tillfället och välja något som låter gott. Men att på förhand bestämma vad man ska ha i sin matlåda kan vara lite besvärligt.

Men då det idag finns mängder med sidor som riktar sig mot mat och recept så det ska absolut inte vara några problem att hitta mat att göra. Är det dessutom så att man har preferenser som gluten eller vegan och så vidare så är det lätt att anpassa genom att ändra sin sökning. Det är lätt hänt dock att man fastnar och kör på att göra samma mat som alltid men bara lite mer och så blir det några matlådor över som man sedan äter. Problemet med att alltid göra samma mat är dock att man lätt tröttnar på det och sedan sakta men säkert går tillbaka till gamla vanor och då är man tillbaka på att äta lunchen ute. Så jag vill starkt rekommendera att variera matlådorna så mycket som möjligt och gärna testa nya recept som du hittar.

Det som är viktigt är dock att man planerar så att man ser till att regelbundet laga mat för matlådorna. För jag kan nästan garantera att det är ytterst få som har energin för att göra en matlåda på morgonen innan man ska till jobbet.