Minska matkostnaden: Storhandla

25 Jan, 2016 by

Minska matkostnaden: Storhandla

Som jag skrev i mitt förra inlägg så är matkostnaden ofta en väldigt stor utgift i de flesta hushållen. Det är också den som jag anser vara en av de lättaste utgifterna att påverka eftersom det ger resultat med en gång. Så här kommer andra delen i att minska sina matkostnader som är att storhandla.

Det finns många aspekter till varför man sparar en hel del pengar på att storhandla istället för att bara åka till den lokala affären när man behöver något. Det första som folk kanske tänker på först är priserna. De stora mataffärerna som ICA MAXI eller COOP Forum har lägre priser på det mesta jämfört med din lokala butik. Men sen är det ofta så att de ligger en bit utanför och det kan vara några kilometer extra att åka för att handla. Så att bara handla några lite mjölk kommer aldrig att vara ekonomiskt hållbart.

Det andra är att om man gör det ordentligt och planerar sina inköp noggrant så kan storhandlandet leda till att du inte behöver åka till affären flera gånger utan du gör dina inköp en gång i veckan och så är det bra så. Möjligtvis att man behöver handla mjölk eller dylikt i mitten av veckan men antalet besök till affären kan minska kraftigt. Detta är bra ur flera synpunkter. Det första är att affärerna är mästare till att få oss att köpa mer/annat än vi behöver. Lockpriser och väl genomtänkt upplägg i butiken gör att vi kommer att gå förbi mängder med varor och erbjudande som kan locka till spontanköp. Det andra är att genom att planera så kan vi undvika att vi handlar saker som vi inte behöver som i slutändan slängs. Det kanske var en ”det kan vara bra att ha” känsla som gjorde att vi köpte paprikan som var nedsatt. Men sedan så gjorde vi ingen maträtt där vi behövde den. Tillslut blev den dålig och den hamnar i soporna. Så även om den var nedsatt så var det pengar i papperskorgen. Så vi kan genom att planera och storhandla minska svinnet kraftigt.

Så kortfattat så anser jag att om man gör det rätt så kommer du att handla mindre totalt då du tänker till innan och gör dig själv en inköpslista. Du kommer även att betala mindre för en vara i en stor mataffär jämfört med den lilla lokala. Är det så att du ofta fått åka och småhandla så lär du även spara pengar på transport då en längre resa ganska snabbt väger upp för flera små.