Så mycket mat slänger vi varje år!

26 Feb, 2012 by

Det är ett par återkommande saker som verkligen får mig att undra när det gäller privatekonomi. Det ena är hur man kan sätta sig själv i otroliga skulder utan någon koll på dem. Det andra är att man mer eller mindre kastar pengar i soporna. Och när det handlar om mat så kan vi verkligen säga att det är vad vi gör. Varje år slänger vi ungefär 100kg mat per person i soporna. Runt 50-60kg av detta beräknas vara fullt ätbart. Det är alltså inte lite mat som slängs. Och det är inte så att det syns några spår på att detta skulle minska.

Den mängden mat vi slänger varje år skulle om vi bara planerade lite, och framförallt inte la allt för stor vikt vid bäst före datum , halveras. Det skulle innebära att vi skulle spara flera tusen kronor varje år bara genom att inte slänga mat. Om man istället ser det som att man slänger rediga pengar i soporna så låter det väldigt dumt. Men i princip är det just det som vi gör.

Mycket av det som slängs slängs just på grund av att bäst före datum gått ut. Det betyder inte att maten är dålig. Ser den okej ut och inte luktar dåligt så går det med största sannolikhet att äta. Och bara genom att kolla igenom kylskåpet en eller ett par gånger i veckan och se om någon mat håller på att bli dålig och då använda den maten så skulle vi kunna spara stora summor pengar varje år och inte för att prata om miljön.

Så genom att helt enkelt lukta och kolla igenom kylskåpet varje vecka så kan vi alla spara flera tusen kronor på ett år. Det är rätt mycket för något som inte är speciellt jobbigt.