Så sänker du din elräkning!

17 Feb, 2012 by

Att elräkningen kan bli väldigt dyr vet nog de flesta. Framförallt de som har en villa och ännu dyrare om den är uppvärmd med direktverkande el. Men de flesta bara betalar räkningen och tänker inte mer på det. Så här kommer en lista med de saker man kan göra för att faktiskt sänka sin elräkning en hel del.

Byt Elhandelsbolag

Detta är kanske det första man tänker på när man har planer på att sänka sin elräkning. Att byta bolag helt enkelt. Och det är ett alldeles utmärkt sätt. Men ska man göra detta på ett bra sätt så ska man göra det noggrant. Gör en jämförelse på Elskling och ha detta med dig då du för samtal med de bolag du tycker är intressant. Då kan man oftast få mycket bra avtal för kortare perioder som 6 månader. Även om det är så att du inte vill byta bolag då du är nöjd med den service du får är det bra att göra en sån här koll då man oftast åtminstone kan förhandla bort de fasta avgifterna bara man ringer och pratar med dem.

Byt ut dina gamla glödlampor

Det är inte ovanligt idag att man får rådet att byta till lågenergilampor för att värna om miljön. Men faktum är att det inte bara är bra för miljön utan även för din elräkning. Glödlampor drar visserligen förhållandevis lite ström om man jämför med många andra elektronikprdoukter i hemmet. Men samtidigt har man betydligt fler lampor. Och alla dessa tillsammans gör faktiskt sitt på elräkningen. Så genom att byta ut alla dina gamla glödlampor mot dagens nya lågenergilampor så kan just den kostnaden halveras två gånger om. Dessutom så behöver du nog inte byta lampa på ett bra tag då de har en betydligt längre livslängd jämfört med de gamla lamporna

Se över gamla vitvaror

Nu menar jag självklart inte ett kylskåp eller en frys som är två år gammal. Det är flera hushåll som har en gammal frys eller en gammal frysbox i källaren som har uppemot 30 år på nacken. De håller förvisso i evigheter men jämfört med dagens moderna motsvarigheter så förbrukar de otroligt mycket ström. De kan utan problem få dig att lägga en  tusenlapp extra på el varje år. Så det krävs inte många år innan du har sparat in den investeringen om du väljer att köpa en ny.

Sänk rumstemperaturen

Detta är något som de flesta borde ta och fundera på. Visst är det skönt att ha det gott och varmt hemma. Men det kanske inte är nödvändigt att ligga på 22 grader i varje rum. Genom att sänka rumstemperaturen med en grad så kan man minska kostnaden på uppvärmning med 5%. Så även om man gillar att ha de varmt i sovrummet så kan man ta sig en funderare på övriga rum i huset.

Stäng av elektronik du inte använder

Det är väldigt vanligt idag att man lämnar tvn på även när man inte är i rummet. Eller att man lämnar alla lampor tända. Stäng av och släck efter dig så gör du både dig själv och din elräkning en tjänst. Det är verkligen som att slänga pengarna i sjön även om detta kanske inte gör underverk på elkostnaden så gör den åtminstone en del.

Detta är bara en del av de saker som man kan göra. Det är olika förutsättningar beroende av vilken typ av boende man har. Och hur långt man väljer att ta det är upp till var och en men jag kan med säkerhet säga att alla kan göra något för att spara både på miljön och få mer pengar över.