Spara pengar -sluta med dåliga vanor

24 Maj, 2012 by

Det är ingen nyhet för någon att några av de dåliga vanor som en stor del av oss människor har kostar oss en väldigt massa pengar varje månad. Det kanske absolut vanligaste som brukas ta upp är just rökning och snusning. Och visst är det dyrt. Skulle man sluta helt med någon av dessa vanor så skule man kunna spara en massa tusenlappar varje år. Men nu är det nog så att de flesta av dem som faktiskt röker eller snusar inte känner att de kan sluta bara sådär eller så vill dem helt enkelt inte. Men bara genom att exempelvis röka ett paket mindre varje vecka eller en dosa mindre snus så skulle man komma upp i tusenlappar varje år. Och det tror jag att de flesta skulle kunna göra.

Nu är det ju inte så att alla av oss har just rökning och snusning som dåliga vanor. Men de finns självklart fler. Alkohol är väldigt vanligt att det går åt en väldigt massa pengar på. Framför allt i lite yngre åldrar när det är krogen varje vecka. Själv är jag väldigt svag för godis och andra sötsaker. Något som jag vet att det har gått åt en hel del pengar för. Detta gjorde så att jag kände mig tvungen att räkna ut precis hur mycket det kostade mig och när jag såg resultatet så var det bara att sluta. Kändes inte på något sätt rätt att lägga ut de summorna när jag samtidigt försöker få mer pengar över.

Så genom att bara dra ner lite på de dåliga och dyra vanorna så kan man få väldigt mycket pengar över. Det gäller dock att man har koll på pengarna så att de inte spårlöst försvinner på andra utgifter. Lägg undan motsvarande summa till sparande  istället