Spara

Kom igång med att spara

Många har svårt att spara pengar. Det beror sällan på inkomst, det handlar mer om att man är för dålig med att hantera de pengar man har. Det man kan göra för att förenkla ett sparande är att börja spara pengar som man inte har. Hur är detta möjligt? Det är enkelt. Pengar du inte ser är pengar du inte har och som du heller inte spenderar.

Att skapa ett autogiro till ett konto är något som gör stor skillnad. Du får in din lön som vanligt, men det är alltid några hundralappar som dras direkt och som hamnar på ett annat konto – du ser dem inte, men de växer sig stora i skymundan.

Skaffa ett mål för ditt sparande

Ett annat bra tips gällande sparande är att inse att det är ganska roligt. Skaffa dig ett mål och tävla mot dig själv varje månad. Hur mycket kan du ha kvar av lönen den 24:e? Ett annat mål att använda sig av är att spara för att kunna köpa någonting. En ny bil, insatsen till en bostadsrätt, en resa eller kanske en ny vinterjacka? En tydlig målbild förenklar ett sparande.

I många fall, gällande detta, så blir det också så att många väljer att spara snarare än att köpa det man sparat för. Den där bilen kanske plötsligt känns onödigt dyr, det kanske finns en billigare jacka att köpa på Blocket och den där resan kanske kan göras inom Sverige istället.

Grattis, i så fall: då har du nått en väldigt bra milstolpe och kommit underfund med att ditt sparande faktiskt är roligt. Det är kul att titta på bankboken och veta att man har medel att klara av de mest oförutsedda utgifterna och skaffat sig en bra grund för framtiden.