Kategorier
Ekonomi

Enkelt sätt att bokföra moms

Moms är skatten som man betalar när man säljer varor och tjänster. Företag måste redovisa momsen till Skatteverket. Därför ska företagare lära sig bokföra moms.

Att bokföra moms är inte så komplicerat som det kanske kan låta. Enligt Skatteverket finns det olika momssatser beroende på vilka varor och tjänster som man säljer. De flesta varor och tjänster har 25 % moms, men det stämmer inte alltid.

Det är viktigt att som företagare ta reda på vilken momssats som gäller. Även om de flesta varor och tjänster har samma momssats är det bra att dubbelkolla. Att bokföra moms innebär att räkna ut hur stor den del är som motsvarar momsen och som sedan ska betalas in till Skatteverket vissa bestämda datum. Men först ska momsen på köpta varor och tjänster dras av.

Företagare måste också bokföra moms på köpta varor och tjänster

Precis som ett företag måste betala moms på vad de säljer, kan företaget dra av momsen på det man köper. Det betyder att man räknar ut hur mycket moms man måste betala för de varor och tjänster man sålt. Därefter drar man av momsen för de varor och tjänster man köpt. Mellanskillnaden är det som blir den faktiska summan som ska betalas in till Skatteverket vid speciella förutbestämda datum.

Så länge företagaren har koll på sina fakturor och kvitton är det inga problem att bokföra momsen. Det är i princip bara plus och minus. Om man blir osäker på hur man ska bokföra moms kan man alltid kontakta Skatteverket för hjälp.